Mesto získalo na rekonštrukciu dvoch ZŠ takmer 54 miliónov Sk

27.10.2008 Stropkov

Stropkov 27. októbra (TASR) - Takmer 54 miliónov korún (1, 79 milióna eur) získalo Mesto Stropkov v rámci výzvy Regionálneho operačného programu – Infraštruktúra vzdelávania na rekonštrukciu budov dvoch základných škôl ...
Samospráva sa rozhodla uchádzať o nenávratné finančné zdroje z eurofondov vzhľadom na nevyhovujúci technický stav oboch areálov. Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR schválilo pre ZŠ Hrnčiarska príspevok 14,8 milióna korún (491.270 eur) a pre Základnú školu na Mlynskej ulici prostriedky v objeme 39 miliónov Sk (1,29 milióna eur).
V objekte ZŠ Hrnčiarska, ktorá v tomto roku ako najstaršia škola v meste oslavuje 50. výročie založenia, sídlia dve základné školy. Oprávneným žiadateľom bola len ZŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, pričom rekonštrukčné práce sa môžu vykonávať iba v jej priestoroch. Na základe schváleného projektu sa bude realizovať obnova vstupných priestorov školy, kuchyne, školskej jedálne, kanalizácie a nízkonapäťovej prípojky. Podľa primátora Stropkova Petra Obrimčáka kapacita jedálne v súčasnosti nepostačuje aktuálnym požiadavkám zariadenia a preto sa priestor rozšíri o jeden modul, čím sa zväčší plocha na úkor kuchyne. Z toho dôvodu musí prejsť rekonštrukciou aj suterén, v ktorom budú zriadené skladovacie priestory, administratívne miestnosti a sociálne zariadenia pre zamestnancov kuchyne. Obe podlažia v objekte sa prepoja pracovným výťahom. Výhodou po rekonštrukcii jedálne a kuchyne bude zníženie počtu smien pri vydávaní obedov pre stravníkov. Okrem stavebných úprav budú vymenené podlahy a čiastočne dôjde k obnove vykurovacieho systému.
ZŠ na Mlynskej ulici je pavilónovým typom školy, ktorá slúži svojmu účelu už od roku 1965. \"Súčasný stav nezodpovedá tepelno-izolačným požiadavkám, preto bude celý objekt základnej školy zateplený, drevené okná a sklobetónové časti stien vymeníme za plastové okná. V učebniach a kabinetoch bude rovnako vymenená podlahová krytina. Po ukončení prác sa energetická náročnosť školy zníži o viac ako 50 percent, \" dodal Obrimčák. Táto škola sa zameriava aj na športovú prípravu žiakov, preto sa žiadatelia o dotáciu rozhodli pre kompletnú rekonštrukciu telocvične. Rovnako má mesto v pláne zatepliť strechu objektu a prekryť ju novými asfaltovými pásmi.
Z hľadiska ďalšieho protokolárneho postupu má Mesto Stropkov od schválenia nenávratného finančného príspevku do piatich mesiacov uskutočniť proces verejného obstarávania a najneskôr do šiestich mesiacov podpísať zmluvu o diele. Práce v objekte ZŠ Hrnčiarska sú naplánované v priebehu letných prázdnin 2009 a v prípade ZŠ Mlynská by mala byť rekonštrukcia ukončená do konca budúceho roka.
 

Vyberte región